Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés az emberkének, Dobány Elmának… :)

prof. dr. Anna K. Hell - Göttingen
prof. dr. Anna K. Hell

Igen, igen, és megint igen; lehet már viccelődni is, ki lehet fordítani Neil Armstrong híres mondását is – Dobány Elma űrhajó sebességgel a végleges gyógyulás útján halad.

Az augusztus 08-án végrehajtott 14 órás beavatkozást követően úgy tűnik, talán semmi nem gátolhatja, hogy a sokat szenvedett 15 éves pécsi kislány a végleges gyógyulás útját járja.

A tucatnyi orvosból és szakszemélyzetből álló csapat vezetője, prof. dr. med. Anna K. Hell asszony a műtét másnapján – többek között – arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy a gerinc teljes kiegyenesítésének következményeként Elma fekve mintegy 10 cm-rel hosszabb, mint a beavatkozás előtt, és majd állva is olyan 8 cm körüli magasságnövekedést lehet észlelni.

Természetesen, ez a “hirtelen növekedés” is nagyon jó hír, még ha nem is a legfontosabb, de jól mutatja, hogy a siker mennyire feloldotta azt a hihetetlen feszültséget, amely mind Elmánál, szüleinél, családtagjainál, mind a beavatkozást végzőknél tapasztalható volt.

Az első napokban Elmának rettentően fájt a sebe, ahogyan ő fogalmazott, úgy érezte magát, mint akin átment oda-vissza két tank, meg három traktor. Étvágya sem igen volt, pedig édesanyja különös gonddal főzött számára híres, gyógyító magyar húslevest is, de csak néhány kanál lére futotta az erőből.

De aztán… aztán a kislány hihetetlen akaratereje győzedelmeskedett: felállították a betegágyból, tett jó pár lépést a kórteremben, majd a folyosón, aztán kerekesszékbe ülve még a klinika udvarát is meglátogatta.

Elma nap mint nap szorgalmasan gyakorol, mindent megtesz a gyógyulásáért, fogait összeszorítva küzd meg saját magával – és biztató eredményeket ér el. A műtéttől számított hatodik héten lesz a “nagy kontroll”, majd azt követően tér haza; az már most látszik és tudható: nem külön speciális szállító repülővel fog hazatérni, hanem édesapja autójában, mint az anyósülés utasa… 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2021 SEGÍTSETEK NEKEM! – Scoliosis Betegekért Alapítvány | Design Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress